'Mijn werk was mijn werk niet meer'
Als je kernwaarden verschuiven van kennisverzamelen naar zorg
Het gaat mis in je werk als je 1 van je kernwaarden verwaarloost. Loopbaancoach Erik Schutten van bureau De Poort zweert er bij. Hij vertelt bij TalentPlus Twente deze maandag 13 mei met verve dat ieder mens zo´n vijf of zes kernwaarden heeft die verklaren waarom hij of zij iets heel graag doet, bijvoorbeeld kennis verzamelen, zorgen voor een kind of een zieke partner en ruimte maken voor je vrije tijd. "Dat is ook een kernwaarde. Wat je graag doet, geeft je een flow."
Erik Schutten begon 17 jaren geleden met bureau De Poort om mensen te trainen. En te vragen: Wat is voor jou een echte uitdaging? Wat biedt jouw werk jou?
Terwijl veel leden van TalentPlus Twente driftig aantekeningen maken, vertelt Erik Schutten rustig verder over bijzonder interessante stellingen als 'de spanning tussen wie je bent privé en wie je bent op je werk. In hoeverre moet jij je aanpassen aan de omstandigheden op jouw werk? "In hoeverre kun jij jouw authenticiteit behouden?" Waarmee Erik Schutten bedoelt, kan en mag jij 'gewoon' jezelf zijn?"
Erik Schutten is de rust zelve en hij daagt iedere aanwezige uit iets bijzonders over zichzelf te vertellen, zoals de muzikale voorkeur. (Voor hem is dat Frank Zappa). Maar hij houdt iedereen keihard een spiegel voor. "Liet je over je heen lopen, was je blij toen je dat werk niet meer hoefde te doen?"
Erik Schutten hoorde zijn cliënten soms zeggen, lange tijd te voelen ´ik zit niet meer op de juiste plek, maar ja, de schoonsteen moet roken'. Herkenning van dat beeld komt bij enkele leden van TalentPlus Twente onmiddellijk op, blijkt uit hun reacties.
Bagage
Erik Schutten vindt dat leden van TalentPlus vanwege hun leeftijd juist bijzonder zijn, de enorme bagage aan ervaringen, zowel op het werk als privé.
Maar hij adviseert vooral eerst een onderzoekje te doen. "Wat gaat je nu echt aan het hart, waar wordt jij blij van? Ik wil bijvoorbeeld graag bijdragen aan gezonde samenleving." De coach uit Enschede werd daarom met veel plezier 'buurtwerker' in zijn vrije tijd, 'gewoon vrede stichten tussen buren'. "Echt fantastisch leuk."
Als jongeman wilde hij voor de klas staan, maar hij vond na zijn studie geen baan. Hij studeerde verder en werkte daarna zeven jaren bij het toenmalige Arbeidsbureau.
Ziek
"Mijn wereld stond op z'n kop toen mijn vrouw ernstig ziek werd. Na maanden kwam ik pas terug, maar mijn werk was mijn werk niet meer. Ik was veranderd. Een verschuiving van mijn waarden ontstond. Ik ging anders naar zaken kijken door de impact van haar ziekte."
Hij vervolgt: "Ik wilde daarna nog veel meer echt persoonlijk werken met mensen. Ik wil iets doorgeven en iets doen dat bijdraagt aan een betere wereld. Ik weeg meer af met mijn gevoel dan met mijn verstand."
Vaak vraagt je werkgever naar jouw competenties, zegt Schutten. Maar misschien veel belangrijker is nog goed te onderzoeken waar je in uitblinkt. Erik Schutten deelt het schema (zie afbeelding) op A4tjes rond.
Oogsten
Hij adviseert leden van TalentPlus vanwege hun leeftijd zich veel meer af te vragen hoe ze nu kunnen oogsten na al die jaren te hebben gewerkt. "Wat wil ik doorgeven? Wil je jonge mensen begeleiden, een nestor zijn? Wat heb ik laten liggen in mijn carrière?
Duidelijk
Voor Erik Schutten (56) is veel duidelijk geworden toen hij een paar jaren geleden solliciteerde naar een baan in loondienst. "Ik stapte uit mijn netwerk, maar al snel miste ik mijn 'broeders en zusters'. Ik wilde dit eigenlijk helemaal niet. Ik ga nergens meer naar toe, waar ik me nog moet bewijzen (solliciteren,red.). Ik wil geven. Bijdragen. Ik doe daarom graag vrijwilligerswerk."
Marcel Tettero