Wie wil werken, moet nu zijn kans grijpen

Wie wil werken, moet nu zijn kans grijpen

Geplaatst op 01-08-2019  -  Categorie: Home  -  Auteur: Gertie Driessen  -  Bron: De Limburger

Nieuwe aanpak Midden-Limburg: ‘Wie wil werken, moet nu zijn kans grijpen’

Gisteren om 17:36 door Gertie Driessen

naamloosrm

Roermondse Liesje Toatubun (links) zit in een leer-werktraject. Zij heeft een technische achtergrond en laat zich omscholen tot helpende in de zorg.Afbeelding: John Peters Fotografie

De krapte op de arbeidsmarkt biedt ook kansen. Midden-Limburg wil die benutten door werklozen op een andere manier in kaart te brengen.

Diploma’s, ervaring, leeftijd. Werkgevers hadden jarenlang de luxe om hoge eisen te stellen als ze een baan te vergeven hadden. Konden de besten uit de vele sollicitanten halen. Die tijd is voorlopig voorbij, weet Roermonds wethouder Marianne Smitsmans, voorzitter van het regionaal arbeidsmarktbeleid Midden-Limburg. De krapte op de arbeidsmarkt noopt werkgevers hun eisen bij te stellen. En dat biedt kansen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, waarmee de kaartenbakken ondanks het grote gebrek aan personeel nog steeds vol zitten.

Zachte criteria

De vraag waarover de regio Midden-Limburg zich de afgelopen tijd boog: hoe krijg je al die werklozen gematcht met de vele werkgevers die schreeuwen om mensen. Het antwoord is inmiddels vervat in het regionaal actieplan ‘Perspectief op Werk’, dat gebaseerd is op een andere manier van denken. Niet langer kijken naar papiertjes en ervaring in de job, maar naar motivatie en ambities. „De zachte criteria”, noemt Smitsmans dat. Criteria die haars inziens veel meer over mensen zeggen dan een stuk papier. Niet iedereen krijgt immers dezelfde kansen in het leven. „Iedereen is ergens goed in. Daar moeten we veel meer op focussen dan op wat iemand niet kan.”

Steentje

Vooralsnog worden 1250 werkzoekenden uit heel Midden-Limburg op deze manier in kaart gebracht. „Het gaat om mensen van wie wij inschatten dat ze ook echt aan de slag kunnen”, zegt beleidsmedewerker regionaal arbeidsmarktbeleid Jan Ramakers van Roermond. „Want dat geldt nog niet voor iedereen in de kaartenbakken. Sommige mensen hebben problematieken waar ze eerst aan moeten werken.”

Lees ook: Nieuwe weg naar baan: motivatie in plaats van diploma’s

De volgende stap is werkgevers ervan doordringen dat sociale diensten en UWV best personeel voorhanden hebben, maar dat ook zíj hun steentje zullen moeten bijdragen. „Samen moeten we kijken hoe we mensen zo kunnen scholen en begeleiden dat ze passen in de baan. Dat betekent onder meer inzet van jobcoaches. „Kinderopvang regelen, vervoer naar het werk, hoe ga je om met collega’s. Simpele dingen waar mensen die lang uit de running zijn nogal eens mee worstelen”, weet Smitsmans. Ook begeleiding op de werkvloer is van groot belang. Werkgevers kunnen een voucher van duizend euro krijgen, zodat ze menskracht daarvoor vrij kunnen maken.

Waardevol

Volgens de Roermondse wethouder biedt de huidige arbeidsmarkt uitgelezen kansen. „Wie wil werken, moet nú zijn kans grijpen.” Anderzijds hoopt ze dat werkgevers – al is het noodgedwongen – ontdekken dat mensen zonder de juiste papiertjes of werkervaring waardevolle arbeidskrachten kunnen zijn. „Mijn grootste zorg is dat deze mensen als de markt aantrekt niet weer aan de kant worden gezet


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff