Aan de wind met EAZ

Aan de wind met EAZ

Geplaatst op 11-03-2019  -  Categorie: 500 Groningen

Aan de wind met EAZ!  

 eaz01

Op dinsdagavond 19 februari heeft TalentPlus Groningen, gemotiveerd door de duurzaamheidsfreaks onder ons, een bezoek gebracht aan Enschede Aan Zee, gevestigd in Hoogezand en de producent  van de vele kleinere windmolens, die ingepast in het Groninger landschap aan de randen van boerenerven met hun typische houten bladen en staart staan opgesteld.   Een heel ander beeld dan de grote windmolenprojecten, die de mensen in Oost-Groningen van regeringswege voorgeschoteld kregen.

Enschede aan Zee? Ja, de Haagse studenten, de oprichters van deze onderneming, bevonden zich vaak plankzeilend aan de stranden van de Noordzee tijdens hun technische studie aan de Universiteit Twente.

Het idee van deze innovatieve molen werd geboren op de boerderij van één van de oprichters, wiens ouders aan energiebesparing wilden doen. Gedacht werd aan zonnepanelen, maar de uni Twente-studenten adviseerden een windmolen te plaatsen, te bouwen door de studenten zelf. Dat was nog geen zes jaar geleden. De surfplanken werden opgeborgen, de overalls werden aangetrokken en door  de wetenschap dat niets technisch onmogelijk is en logisch nadenken werd een prototype van een windmolen geproduceerd. Bij nader inzien toch iets te klein, vervolgens ontstond de EAZ-twaalf.

Inmiddels is de juiste hoogte van de mast, de bladen en de staart wel bepaald. De club is flink gegroeid (43) en produceert inmiddels 8 windmolens per maand. De meeste zijn in het Groninger landschap te aanschouwen. Inmiddels wordt de blik ook richting Noord Duitsland gericht. Daar zijn nog wel wat uitdagingen (bureaucratisch vergunningstelsel, veengrond in de moren). Niet alleen boeren profiteren van de windmolens, ook in dorpen zijn al diverse coöperaties ontstaan, gebruik makend van de EAZ-twaalf. Een heel transparant product en als je wilt, kun je alles overlaten aan EAZ: subsidietraject, vergunningen en financiële onderbouwing. Daar zijn boeren ook op gesteld, een systeem dat werkt en waar je zelf geen werk van hebt.

eaz02

In de houten bladen productiehal worden de surfplankachtige bladen  met de grootste zorg voor de kleinste details in model geschaafd. Hier geven Wouter en Bart uitleg.

Een bijzonder geslaagd bedrijfsbezoek bij een bevlogen stel ondernemers.


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff