Een bezoek aan Talentplus

Een bezoek aan Talentplus

Geplaatst op 09-11-2017  -  Categorie: Home  -  Auteur: Wim van den Nobelen  -  Bron:

Een bezoek aan TalentPlus;

Wim van den Nobelen in gesprek over de problemen die ouderen ondervinden op de arbeidsmarkt.In theater de Musketon mocht ik recent acte de présence geven voor de landelijke voorzitters van TalentPlus. Ik werd uitgenodigd om te sparren over de problemen die ouderen, 45+, ondervinden op de arbeidsmarkt. In een sessie die bijna 2 uur heeft geduurd heb ik uitgelegd hoe Recruiters naar kandidaten kijken. En in dit geval, naar oudere kandidaten. 

Het was niet mijn eerste keer in een dergelijke setting, maar ook nu weer verbaasde ik me over de eenzijdige beeldvorming die sollicitanten krijgen tijdens het proces. Gemiddeld genomen is de sollicitant niet in staat om in te schatten waar de recruiter naar kijkt en waarom. Zo staren de meeste kandidaten zich nog altijd blind op het functieprofiel en benadert niemand de persoon die een bedrijf verlaat of de persoon die nu de functie vervult. Deze persoon weet je alles te vertellen over de functie en de combinatie functieprofiel en inhoudelijke kennis. Dit maakt dat je beter beslagen ten ijs komt. Deze kennis is waardevol en dient zorgvuldig gebruikt te worden.

Hoe doe je dat? Zorg ervoor dat het cv voldoende aansluiting biedt met het door het bedrijf opgestelde profiel. Je hoeft niet aan alle punten te voldoen. Sterker nog: het is te adviseren niet overal aan te voldoen, omdat je anders overgekwalificeerd bent. Verwerk de door de huidige functionaris gegeven info, taken, kennis en competenties die nodig zijn om deze rol aan te kunnen en waar jij aan voldoet (dit is wel cruciaal natuurlijk) in jouw werkervaring, profielschets of anders. De Recruiter/Hiringmanager ziet de aansluiting met het profiel en voelt dat er een betere match is dan enkel aansluiting. Let op; niet aandikken, overdrijven of jezelf beter voordoen. Want als je op gesprek komt, moet alles wel kloppen.

Natuurlijk kwamen er nog talloze andere zaken aan bod, waaronder de vraag over motivatiebrief wel/niet, foto wel/niet, geboortedatum wel/niet. Voldoende stof tot nadenken, die de landelijke voorzitters van TalentPlus kunnen meenemen naar de leden in het land. Wederom leuk om te doen, vooral omdat je merkt dat je de ogen kunt openen van sollicitanten. Al zijn ze jaren werkloos, afgestompt door al die afwijzingen en murw gebeukt door vooroordelen dat ze duur, niet flexibel, softwareblind zijn en niets meer willen.

Met dank aan de Voorzitters die zich allemaal belangeloos, vol goede moed en energie inzetten voor de sollicitanten/werkzoekenden.


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff