Een braindrain in Twente

Een braindrain in Twente

Geplaatst op 11-12-2018  -  Categorie: 090 Twente  -  Auteur: Marcel Tettero

Een braindrain in Twente. Volgens een verhaal in De Twentsche Courant Tubantia ruilen veel hoger opgeleide mensen onze regio in voor de Randstad. Zij denken daar een betere toekomst op te kunnen bouwen. Daarom zijn veel banen hier moeilijk in te vullen, aldus de krant. De gemeente Enschede zou wel 60 vacatures tellen die moeilijk in te vullen zijn.

Dit wekte argwaan bij onder meer Ad Boot van TalentPlus Twente en hij sloeg aan het bellen. Ad Boot ontdekte bij de gemeente slechts 1 vacature en die werd ook nog eens intern ingevuld. Waar komen die cijfers dan vandaan? Bestaan spookvacatures? Zijn vacatures soms sterk verouderd en allang ingevuld? Pompen sommige sites nep-vacatures rond?

Anders

De ervaring bij TalentPlus Twente is anders dan de conclusie die De Twentsche Courant Tubantia trekt. Er zijn volgens enkele deelnemers van TalentPlus Twente veel minder vacatures voor HBO-opgeleide mensen dan de krant meldt. Vooral mensen boven de 45 jaar vinden ondanks de hoogconjunctuur geen baan.

We hebben daarom journalist Gerben Kuitert uitgenodigd hierover met ons van gedachten te wisselen. Hij neemt fotograaf Robin Hilberink mee voor het verhaal dat hij wil schrijven.

Teleurgesteld

Uit een rondje langs de zeventien deelnemers van de bijeenkomst op maandag 10 december in de bibliotheek Hengelo blijkt dat zij in elk geval zeer teleurgesteld zijn over de manier waarop werkgevers afwijzingen motiveren. "Je bent over-gekwalificeerd" en "je gaat je snel vervelen", wordt vaak meegedeeld in de afwijzing.

André Elbertsen kreeg van een gemeentebestuur onlangs een afwijzing om drie redenen waarnaar vreemdgenoeg niet is gevraagd in de vacature. "Het is jammer dat dit zo on-professioneel gaat", zegt hij teleurgesteld.

Een recente ervaring van Ad Boot is dat hij, nadat hij een vruchtbaar gesprek met een manager had en een sollicitatiebrief stuurde, hij de volgende dag al een afwijzing in zijn brievenbus vond, ondertekend door een andere medewerker van het bedrijf. "Hier is zeker iets in de communicatie misgegaan", concludeert Boot verbaasd. Hij gaat opnieuw bellen en verwacht snel toch een positief resultaat te kunnen melden.

Enkele andere deelnemers aan TalentPlus Twente overwegen te stoppen met solliciteren en als zelfstandige een bron van inkomsten op te bouwen. Journalist Gerben Kuitstert en fotograaf Robin Hilbrink verlaten na het overleg de bijeenkomst om te werken aan de verslaglegging in hun krant.

img-3521

Marcel Tettero


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff