Een energieke ochtend met Marco Agema

Een energieke ochtend met Marco Agema

Geplaatst op 12-03-2019  -  Categorie: 500 Groningen

Een energieke ochtend met Marco Agema

TalentPlus Groningen ontving op 6 maart 2019 Marco Agema, ondernemer, initiatiefnemer “Snackbar van de toekomst”, adviesbureau Denken Doen Duurzaam, voorzitter stichting Planet 3PO. Het thema voor deze ochtend was betekenisvol ondernemen en duurzame voeding.

gr

 

Marco begon met ons mee te nemen in zijn ontwikkeling in het ondernemersgezin Agema waarin hij van zijn vader en moeder het voorbeeld kreeg dat hard werken goed, dat waarde toevoegen een belangrijk kenmerk van succesvol ondernemen is. Marco is na zijn schooltijd bij zijn ouders in het bedrijf gaan werken en kreeg de leiding over inmiddels 5 winkels en 1 cafetaria.

In 2004 werd Marco eigenaar van het cafetaria. Hij richtte zich op het constant houden van de kwaliteit van de producten door receptuur op te stellen en het invoeren van de hygiëne code. Daarnaast leerde hij dat een manager niet alles zelf hoeft te doen en dat delegeren van taken ook een andere prettige betrokkenheid van medewerkers tot stand brengt. Hij rationaliseerde de werkprocessen en liet externe kwaliteitscontroles uitvoeren om daarmee een keurmerk te verkrijgen.

Marco werd vader in 2006. Deze verandering in zijn persoonlijk leven bracht hem op de vraag in welke wereld zijn dochter zou opgroeien en welke bijdrage Marco zelf aan deze wereld leverde. Marco dacht na over de vraag “wat zijn mijn waarden nu en waar wil ik over 10 jaar staan”. Hij ontwikkelde daarmee ook een visie en een missie voor zijn onderneming.

Marco ontdekte dat een visie leidde tot een focus en dat hij meer behoefte had aan kennis over zijn markt, zijn producten en zijn concurrenten. Het leidde tot een wijziging in de inkoop en verkoop strategieën. Zijn belangrijkste inzicht was dat er geen standaard aanpak voor hem bestond maar dat geïnformeerd zijn over je eigen producten en processen voorwaarde is om waarde toe te kunnen voegen.

Marco vond steun voor zijn inzichten in een aantal boeken die hij las. Dit waren o.a. Rhonda Byrne (The Secret), Steve Jobs, Jesse Kleijer en Kees Klomp (Handboek Betekenisvol Ondernemen) en Gunter Pauli (De Blauwe Economie).

Marco wil zich nu verder bezig houden met verduurzamen, hij volgt zijn hart en heeft ons laten zien dat het een begaanbare weg kan zijn om na te denken over: “ Waar wil ik straks staan” en “Welke stappen kunnen me daar brengen” en verwacht niet dat het allemaal in een keer lukt en te overzien is. Ga het avontuur aan en kijk waar je kan komen.

Daarin ligt de parallel tussen Marco zijn ontwikkeling in ondernemersland en de leden van TalentPlus die hun weg moeten vinden in de sterk veranderende arbeidsmarkt.


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff