Gebruik de wijsheid van je lichaam

Gebruik de wijsheid van je lichaam

Geplaatst op 21-11-2018  -  Categorie: 090 Twente

Gebruik de wijsheid van je lichaam

De bezoekers van TalentPlus Twente hadden zich misschien een totaal andere maandagochtend voorgesteld wanneer de tafels en stoelen aan de kant gaan. Loopbaancoach Saskia Cohen uit Arnhem wil dat iedereen van de stoel af komt. "De wijsheid van ons lichaam hebben we een beetje verwaarloosd ", zegt ze zachtjes. "Maar bij iedereen sluimert die kennis nog."

“Om snel tot de kern te komen", moeten we gaan staan en een warming up doen. Saskia wil bij iedereen een antenne aan zetten voor de signalen die heel gewoon zijn en iedereen eigenlijk wel kent, legt ze uit. "Iemand bloost of wordt zenuwachtig, er gebeurt van alles met ons wanneer we met een ander in contact zijn. Het zijn gewone signalen, maar we zijn vaak niet gewend om met dat soort informatie ook echt iets te doen; die gewaarwordingen die je lichaam je vertelt. Daar is veel meer wijsheid beschikbaar dan in onze hersenen.”

We moeten een rij gaan vormen, precies op volgorde van de jongste aanwezige tot de oudste. Dat moet zonder onderling overleg. "Ga het na, hoe voelt het om ergens in de rij te staan?" Saskia laat haar handen langzaam vlak voor haar lichaam op een neer bewegen en stopt soms even bij haar hart en ook haar maag en darmen. "Als je op je plek bent, dan voelt het rustig met de mensen, direct om je heen."

Nieuwe werkgever

Saskia maakt duidelijk dat het hier niet gaat om paranormale gaven of iets zweverigs, maar: 'ik laat alleen zien wat er gebeurt tussen ons'. Ze vraagt iedereen zich voor te stellen dat Saskia Cohen, die we nu amper tien minuten kennen, je nieuwe werkgever is. "Waar zou je gaan staan om door mij opgemerkt te worden? Waar zou jij gaan staan in deze ruimte?" Saskia vraagt 'op je gevoel' een plek te kiezen. Ze zwaait langzaam weer met haar armen waarmee ze iedereen uitnodigt ergens anders te gaan staan in het lokaal, waar de koffielucht zich langzaam met een klein beetje zweet vermengt. Een raam gaat open. "Ga echt daar staan, waar jij op je plek bent".

De eerste persoon die Saskia aanspreekt staat niet ver tegenover haar. Hem valt veel lof ten deel. "Ik zou jou uitnodigen voor een kennismaking als ik jouw potentiële werkgever was", zegt ze. "Je bent krachtig. Ik zou jou de kans geven om te komen kennismaken." Met een stralend gezicht van de TalentPlus bezoeker gaat Saskia Cohen verder: "Stap af van al die kunstjes die je hebt geleerd en wees je echte zelf. Dat maakt je krachtig." 

Indruk

Een eerste indruk is vaak ontzettend belangrijk. "Dit gaat eigenlijk over het 'in beeld' komen", vervolgt Saskia. "Ruil de eerste plek waar je stond nu eens in voor een andere plaats. Waar zou je dan gaan staan?" Traag komen mensen in beweging en kiezen een andere, misschien betere plaats in het lokaal. "Ik vond het een onaangename plek", bekent iemand. "Hier is wat je weet", zegt Saskia vastberaden aan het einde van de ochtend. "Neem waar, wat je oppikt aan signalen in je lichaam bij jezelf."

De wijze les van vandaag: "Je valt pas op in een groep door te laten zien dat je een goede bent in jouw vakgebied." Saskia is als loopbaanadviseur op zoek naar nieuwe opdrachten.

Zie meer over de achtergrond van dit artikel op https://loopbaanregisseur.nl/LoopbaanTips/loopbaanopstellingen/

  saskiacohen02b

 saskiacohen02

 Marcel Hamberg dankt Saskia Cohen voor haar presentatie bij TalentPlus Twente. Foto: Marcel Tettero 


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff