Geen lege klassen in Twente

Geen lege klassen in Twente

Geplaatst op 20-03-2019  -  Categorie: 090 Twente  -  Auteur: Marcel Tettero  -  Bron:

´Geen lege klassen in Twente´

Geen lege klaslokalen in Twente en ook de komende jaren verwacht het Mobiliteitscentrum van het Onderwijsbureau Twente nauwelijks problemen. Vooral in het Westen van ons land zijn de problemen echter groot. In Holland blijft ongeveer de helft van de verzoeken onbeantwoord.

Ferdy Smelt adviseur P&O van het Mobiliteitscentrum vertelde in zijn presentatie voor TalentPlus Twente op maandag 18 maart 2019 dat hij beschikt over maar liefst 800 invalskrachten die vaak alleen nog parttime willen werken. Zo´n 96 procent van de vraag naar vervangers kan het bureau invullen met invalkrachten onder wie ook onderwijsassistenten. 

“We zijn geen uitzendbureau, maar een tussenpersoon", zei Ferdy Smelt. "De invallers zijn direct beschikbaar voor onze klanten. Dat zijn 29 schoolbesturen op 350 locaties.”

Vast

Ook mensen die terug willen in het onderwijs kunnen via het Mobiliteitscentrum weer voor de klas komen. Volgens de wet Werk en Zekerheid mag iemand maximaal zes contracten in een periode van drie jaar vervullen. Het idee er achter is dat je drie keer ergens tijdelijk werkt om daarna een vast contract te krijgen. 

Het Mobiliteitscentrum ObT krijgt bijna 10.000 verzoeken om vervanging per schoolseizoen in de provincie Overijssel. Het centrum heeft een klankbordgroep waarin de schoolbesturen zijn vertegenwoordigd. 

Bevoegd

“We werken vraaggericht, we zoeken een match." In het bestand van het centrum staan alleen namen van bevoegde docenten en mensen met slechts de goedkeuring van een schoolbestuur. "Maar in principe mag dat niet.”

Mensen die een tijd niet meer in het onderwijs werkten, zijn zeer welkom bij het Mobiliteitscentrum. Zij krijgen een intakegesprek, lopen mee in scholen en volgen cursussen waaronder een opfriscursus bij Saxion. 

Assistent

Mensen zonder lesbevoegdheid maar met een HBO-diploma, mogen als onderwijsassistenten aan de slag. Maar hun werkverleden en het type diploma zijn doorslaggevend bij de toelating. 

Zij-instomers moeten twee jaren studeren bij Saxion of Windesheim. "Aan het einde op de opleiding ben je bevoegd docent, maar je krijgt geen diploma. De animo onder zij-instroom is gering in Twente." 

Deeltijd

Mensen kunnen ook in deeltijd naar de Pabo. Zij krijgen een dag in de week les en twee dagen stage. Na een jaar kan de student actief zijn als assistent en na twee jaar is de leerling volledig bevoegd om les te geven.

Silvia Benneker, die matches regelt, en Ferdy Smelt beantwoorden allerlei vragen van bezoekers van TalentPlus. Maar wat vooral indruk maakte onder de bezoekers van TalentPlus is het relatief lage salaris.

Online is presentatie te vinden op www.obt.nl/aanmelding

Het mobiliteitscentrum is gevestigd aan de Parallelweg 1 in Borne.

img-4548

 

img-4550

Marcel Tettero


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff