Hoezo krapte op de arbeidsmarkt?

Hoezo krapte op de arbeidsmarkt?

Geplaatst op 31-10-2021  -  Categorie: 090 Twente  -  Auteur: Marcel Hamberg

Maandagmorgen 25 oktober spraken wij met UWV werkcoach Marga.  

In gesprek met UWV werkcoach Marga

Er werd o.a. gesproken over de krapte op de arbeidsmarkt., De leden bij TalentPlus Twente merken er, tot hun eigen verbazing in de praktijk weinig van., Blijkbaar is de nood bij de werkgevers nog niet hoog genoeg.

De leden van TalentPlus Twente ervaren nog steeds de vooroordelen over leeftijd, leercapaciteit en andere vooroordelen. Ook het overgekwalificeerd zijn wordt regelmatig ervaren, terwijl dit een bewuste keuze kan zijn van de sollicitant, om te gaan voor een MBO functie.

De meeste leden staan open voor omscholing binnen haar eigen mogelijkheden maar praktische bezwaren zijn een gebrek aan stage plaatsen en te vast geroeste functieprofielen.

Wij  ervaren het als tegenstrijdig dat we als werknemers steeds langer moeten en mogen werken, maar de werkgevers, 45-plusser niet of nauwelijks aannemen.

Voor krapte beroepen zijn er momenteel wel weer trajecten met een baangarantie, zoals functies in de ICT, Techniek en Logistiek.

Goed te horen dat het UWV doende is een bredere dienst te ontwikkelen, voor bijna alle doelgroepen, o.a. voor werkzoekenden,  preventief voor werkenden die omscholing, loopbaan begeleiding wensen, maar ook voor niet uitkeringsgerechtigden (nuggers), een grote vergeten groep mensen binnen onze samenleving.

Het gesprek waarin zowel praktijkervaringen als  ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn uitgewisseld,  was voor beide partijen erg informatief. 

tp-twente-logo


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff