Nieuwe fusies gemeenten in Twente komen er aan

Nieuwe fusies gemeenten in Twente komen er aan

Geplaatst op 28-05-2019  -  Categorie: 090 Twente  -  Auteur: Marcel Tettero

Nieuwe fusies gemeenten in Twente komen er aan
De regio Twente smelt misschien wel samen tot 1 nieuwe, enorme gemeente Twente met ruim 625.000 inwoners. Het kunnen ook drie gemeente worden, maar maximaal 5. Dat zei oud-burgemeester Frank Kerckhaert (68) van Hengelo maandag 27 mei 2019 op een bijeenkomst van TalentPlus Twente in de bibliotheek van Hengelo.
Frank Kerckhaert weet waar hij over praat. Hij was jaren directeur van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) voordat hij 12 jaar lang, van 2000 tot 2012, burgemeester van Hengelo was. Daarna werkte hij nog onder meer voor de Universiteit Twente.
Kerckhaert vertelde bij TalentPlus Twente over zijn toekomstbeeld van de regio Twente. De oud-burgemeester zei dat het rijk het aantal gemeenten in Nederland fors laat dalen, tot misschien slechts 200 in 2035. Nu telt ons land nog 380 gemeenten en 12 jaren geleden lag dat aantal nog op ruim 440.
"Het gaat gebeuren. We gaan naar 1 tot maximaal 5 gemeenten in Twente", zei Kerckhaert. Zijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het vormen van maximaal 5 gemeenten in deze regio. Maar het zou ook zomaar kunnen dat er een samensmelting ontstaat van: 1. Haaksbergen, Enschede en Losser, 2. Dinkelland, Oldenzaal, Borne, Hof van Twente en 3. de overige: Almelo, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Hellendoorn en Rijssen-Holten. 
Kerckhaert gelooft niet dat er een gemeente Twente komt, die door de grootte extra geld van het rijk zou binnenslepen. "De G4 (grote 4) hebben veel macht in Nederland. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en misschien nog de regio Eindhoven, krijgen veel geld van het rijk. Deze grote steden laten zich niet zomaar even opzij zetten wanneer de gemeente Twente ontstaat. Als de gemeente Twente de nr 3 of 4 van Nederland wordt wil Utrecht er altijd overheen. Utrecht zal dan weer een omliggende gemeente proberen op te slokken, een deel van Houten, Nieuwegein of Zeist. De gemeente Twente vormen, levert slechts een tijdelijk gewin op. Maar nieuwe fusies zullen er in Twente hoe dan ook komen." 
De fusies zijn nodig vanwege de krimp van de bevolking, zoals in vrijwel alle landen in West Europa gebeurt. "Ook al neemt het aantal migranten fors toe, dat zal nauwelijks van invloed zijn op onze bevolkingsontwikkeling. De beroepsbevolking daalt de komende jaren." Deze daling is in enkele landen zoals Japan al jaren geleden begonnen. Alleen de bevolking van de VS, India, Afrika en de UK blijft groeien.
Volgens Kerckhaert moet de regio een groot Chinees bedrijf vliegveld Twenthe aanbieden waar duizenden arbeidsplaatsen ontstaan bijvoorbeeld in duurzame technologie als zonnecollectoren. "Na de industustriële revolutie (Stork) en de komst van de Universiteit Twente na de oorlog heeft deze regio voor de derde keer een nieuwe impuls nodig die voor veel werk zorgt", zei Kerckhaert. Station Hengelo moet dan wel de status van een internationale halte krijgen en een snellere treinverbinding met Amsterdam.

image-k1-2

Tekst en foto van Marcel Tettero


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff