Positieve mindset is de enige juiste

Positieve mindset is de enige juiste

Geplaatst op 09-06-2019  -  Categorie: 090 Twente  -  Auteur: Marcel Tettero

'Positieve mindset is de enige juiste'


Een van de grootste werkgevers in Twente is het sociaalwerkbedrijf Eswebe in Hengelo. Er zijn zo´n 1500 mensen aan het werk, vertelt arbeidscoach Hestia ten Vregelaar van de Eswebe tijdens het bezoek van TalentPlus Twente aan de hoofdgebouw aan de Wegtersweg. Haar organisatie werkt voor de gemeenten in Midden Twente, dat zijn Borne, Hengelo, Hof van Twente en Haaksbergen, maar de Eswebe is ook actief voor het UWV en grote bedrijven als Eaton.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat tegenwoordig heet, moeten via het Eswebe weer 'arbeidsfit' worden. Zij ontwikkelen zich door totdat zij weer interessant zijn voor een vaste aanstelling bij een werkgever. "Sommigen leren we op eigen benen staan", vertelt Hestia ten Vregelaar. Zij probeert iemand in 'de juiste mindset' te krijgen. "Negatief denken willen we omzetten in positief denken."


Positief
Aan de wand van de vergaderruimte bij het Eswebe hangt een aantal grote posters met onder meer de spreuken zoals Mislukkingen bestaan niet, alleen feedback. Aan de hand van een aantal tips probeert de bedrijfsleiding van de Eswebe voor een positieve mindset te zorgen onder hun personeel en hun werknemers. Dat gebeurt onder meer aan de hand van De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap van Stephen Covey.


Discipline
De zeven eigenschappen van effectief leiderschap bestaat uit drie onderdelen: persoonlijk leiderschap (eigenschappen 1, 2 en 3), professioneel leiderschap (eigenschap 4, 5 en 6) en zelfdiscipline (eigenschap 7). Samen vormen de 7 eigenschappen van Covey een ontwikkelingsmodel voor persoonlijke groei.


Persoonlijk Leiderschap (Eigenschappen 1, 2 en 3)
Persoonlijk leiderschap begint bij de eerste drie eigenschappen. Covey beschrijft dit als de overwinningen op jezelf. Pas als je de eerste drie eigenschappen onder de knie hebt, ben je onafhankelijk. Je bent nu in staat om leiding te geven aan jezelf. Het draait om zelfinzicht, gedragsverandering en zelfdiscipline.


Professioneel Leiderschap (Eigenschappen 4, 5 en 6)
Onder het mom ‘je moet eerst leiding kunnen geven aan jezelf, voordat je leiding kunt geven aan anderen’ ben je klaar voor de volgende drie eigenschappen. Nu kun je overwinningen met je omgeving boeken. Bij de eigenschappen 4, 5 en 6 draait het om de communicatie met anderen. Professioneel leiderschap tonen. Hoe versterk je je relaties? En hoe zorg je ervoor dat je begrepen wordt door anderen?


Structuur aanbrengen in alle eigenschappen (Eigenschap 7)
In eigenschap 7 worden alle eigenschappen bij elkaar gebracht. Deze eigenschap gaat over het ontwikkelen van structuur en discipline om de juiste balans in je leven te vinden. Hoe combineer je je doelen met de doelen van anderen? Hoe blijf je op de lange termijn in jezelf investeren? En wat kun je doen om je gewenste gedrag in je dagelijks leven te integreren?


Consequent
Voorbeeld: hoe blijf je consequent vier keer in de week sporten? Niet voor een paar weken, maar over een langere periode? Daar gaat het bij eigenschap 7 over. Voordat je eigenschap 7 kunt toepassen moet je eerst helderheid hebben in de andere eigenschappen.


Gezond
Nadat Hestia ten Vregelaar de leden van TalentPlus Twente had rondgeleid vertelde ze als arbeidscoach vaak het woord 'hoe' gebruikt. 'Hoe zorg ik dat ik weer gezond word' of 'hoe zorg ik dat ik weer bij een werkgever actief kan worden'. "Als je in balans bent dan zijn, denken, doen en voelen met elkaar in evenwicht. "Al je energie is niet alleen gericht op doen, want dan loop je jezelf voorbij."

img-5812k

 

tekst en Foto marcel Tettero


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff