Solliciteren in de vakantietijd. Wel of niet zinvol?

Solliciteren in de vakantietijd. Wel of niet zinvol?

Geplaatst op 01-08-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Albert Scheffer  -  Bron: Albert Scheffer

Veel werkzoekenden zien de vakantieperiode als een periode om het wat rustiger aan te doen met het zoeken naar werk. Toch zien wij dat juist ook in deze periode deelnemers van TalentPlus succesvol zijn en een passende baan vinden  Daarin spelen een aantal factoren een rol:

Halfjaar cijfers:  Bij veel bedrijven bevindt zich de  zomerperiode op de helft van het kalenderjaar en maken ze de balans op. Hoe doen we het? Halen we onze doelen? Hebben we extra capaciteit nodig?

Urgentie: Als er in bedrijven daardoor vacatures ontstaan waarbij een snelle invulling  van die open plek belangrijk is, zullen ze de vacature toch uitzetten en het plaatsen niet uitstellen tot na de vakantieperiode. Kandidaten die dan vlot reageren zullen mogelijk meer aandacht krijgen.

Minder concurrentie: Doordat er veel mensen op vakantie zijn en hun sollicitatieactiviteit op een lager pitje staat, kan dat resulteren in minder concurrentie voor openstaande vacatures. Door ook in deze periode actief te blijven, vergroot je mogelijk je kansen om op te vallen bij werkgevers .

Rustige periode:  In veel bedrijven wordt de vakantieperiode toch gekenmerkt als een rustigere periode met minder externe bezoekers c.q. afspraken en minder vergaderingen  en projectbijeenkomsten. Managers met een vacature in hun afdeling hebben nu mogelijk meer tijd beschikbaar voor sollicitanten en zullen mogelijk geneigd zijn meer kandidaten te spreken. Dat biedt kansen voor kandidaten die mogelijk qua leeftijd niet 100% op het profiel passen.


Het mag duidelijk zijn dat de reactietijden van werkgevers en het wervingsproces mogelijk langzamer zijn tijdens de vakantieperiode vanwege de verminderde personeelsbezetting. Maar dat is geen echte belemmering.  Belangrijk is je te realiseren dat jij de oplossing voor een probleem/vraag bij het bedrijf bent. Bij jouw eerste contact moet je ze dan ook beslist vragen naar hun doelen en verwachtingen daarop in te spelen met jouw sollicitatie.


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff