Wat is straks nog de rol van de banken als blockchain serieus haar intrede doet

Wat is straks nog de rol van de banken als blockchain serieus haar intrede doet

Geplaatst op 19-12-2018  -  Categorie: 090 Twente  -  Auteur: Marcel Tettero

Wat is straks nog de rol van de banken als blockchain serieus haar intrede doet? Specialist Financiële Logistiek van de Rabobank, Rudy Dries, hield op de laatste bijeenkomst van TalentPlus Twente van dit jaar een boeiende lezing over de mogelijke komst van zogeheten cryptomunten. Het betalingsverkeer gaat mogelijk sterk veranderen, zo zei hij. Want met cryptomunten en blockchain kunnen mensen veel efficiënter en ook nog eens veel goedkoper betalingen doen. Want er zijn bijvoorbeeld veel minder mensen (lees: bankpersoneel) nodig die de transacties controleren en uitvoeren.
Volgens Wikipedia is blockchain (Nederlands: blokketen) een systeem dat gebruikt kan worden om gegevens (betalingen) vast te leggen. Dat gebeurt met speciale software. Daarmee kan niet meer worden geknoeid, aldus Rudy Dries. 
Maar waarom werkt blockchain dan nog steeds niet? Het antwoord is eenvoudig te geven. Het vertrouwen in dit systeem ontbreekt bij heel veel mensen, zo wist een deelnemer aan de bijeenkomst te vertellen. De waarde van de cryptomunt is mede daardoor flink gedaald in de afgelopen maanden en dat weerhoudt veel mensen in dit nieuwe systeem te stappen. 
Volgens Rudy Dries kun je via blockchain bijvoorbeeld kinderen ijsjes aanbieden voor twee euro bij Albert Heijn wanneer de buitentemperatuur hoger is dan dertig graden Celsius. Via deze zogeheten smartcontracten kun je mensen ook bijvoorbeeld voor een vast bedrag per maand een wasmachine of een auto laten gebruiken. De consument hoeft deze kapitaalgoederen niet meer te kopen. De fabrikant levert rechtstreeks aan de gezinnen en wordt daardoor ook nog eens gestimuleerd de producten kwalitatief zo goed mogelijk te bouwen zodat storingen zo min mogelijk voor komen. Dit systeem zorgt voor duurzame producten. 
"Zaken doen is een stuk makkelijk met blockchain", zei Rudy Dries. Partijen als Hanzenet in Deventer maken al gebruik van blockchain en de verwachting is dat meer ondernemers in de logistiek, in het onroerendgoed en de zorgsector maar ook overheden gebruik gaan maken van blockchain. De vraag lijkt alleen nog wanneer komt deze omwenteling?

image2

image1

Marcel Tettero


 
logo-talentplus

Info

KvK: 41100707

's-Hertogenbosch

Ere Leden

Dhr. François Adang

Dhr. Frits Knijff